Personlig utveckling – att växa (Del 1)

Personlig utveckling| Alla arbetsgivares dröm är att anställa drivna människor. De som vet vad de vill, de som arbetar effektivt under stress, de som är trygga, avslappnade och som inte räds svårigheter eller problem; hur hittar man dem? Sanningen är att det är väldigt svårt att hitta sådan personal.  För, vi människor ställs jämt med tvivel med vad vi vill och vart vi befinner oss och om vi tidigare fattat rätt val. Det sägs att man skall göra det man verkligen vill göra, då kommer man inte behöva arbeta en enda dag i livet. Sannolikheten att du som chef just nu själv funderar över dina val i livet får bli en ”reminder”.

För att förstå oss själva och vår omgivning måste vi gå djupare, bortom ytliga CV:n och arbetslivserfarenheter. Vi måste gå in på djupet, i det innersta djupet av människan. Vi tar oss helt enkelt bortom arbetslivet och dess måsten.

Hitta dina rädslor

För många är problemet rädslor för potentiella faror som väntar med vissa drömmar och val. Därför lurar vi oss själva. Genom att lägga mer energi på att undvika att göra fel än att leva det liv vi verkligen vill leva, går vi miste om att växa. Just det, precis så fungerar vi. Vi lägger mer energi på att undvika saker som är svåra än att på de mål som förverkligar våra innersta drömmar. Och runt omkring oss ser vi människor som är lyckligare än oss. Låt dock inte luras av fina bilar, finare hus och gladare familjer. Under ytan ruvar oftast en mindre smickrad verklighet.  Har du exempelvis träffat människor som säger att de älskar sitt jobb för i nästa sekund beklaga sig över kunder som ringer dem efter arbetstid? Det klingar lite falskt, eller hur?

Arbeta med dig själv och ge till livet

Vi har olika kall här i livet. Och vi fungerar olika, inte minst som Man och Kvinna. För mäns del handlar livet om att ge, det är vad mannens essens handlar om enligt relationsgurun David Deida. På vår förstasida möts du av texten; ”Älska livet. Älska Ge.” Livet handlar om att ge, du ger av dig själv till dig och andra. (Precis så handlar också service om. Ge mer till kunden än vad hen förväntar sig, utan att förvänta dig något tillbaka.) För att kunna ge måste du ta för dig.

Det finns ett ordspråk som den amerikanska psykologen Robert Glover ofta återkommer till; ”om du följer alla regler missar du allt det roliga”. I korta drag handlar det inte om att du som man skall begå några olagligheter, utan snarare att du skall lyssna på ditt innersta djup och göra det även fast ditt inre jag eller omgivningen avråder dig. Det är då, och ENDAST då du kommer att växa som människa.

Upplev rädslan men gör det ändå

För att komma till rätta med det ogjorda och dess rädslor har den amerikanska, nu framlidne, författarinnan Susan Jeffers skrivit boken Feel the fear and do it anyway. Den är ett måste för dig som känner att du har svårt att utmana dina rädslor.  Allt handlar om att växa som människa. När du växer kommer du kunna ge till dig själv och världen ännu mer. Här kan vi verkligen tala om en positiv spiral. Den erkänt framgångsrike och duktiga relationscoach, Corey Wayne, återkommer ofta till att om du inte växer i en relation bör du lämna den omgående. Om det för en man handlar om att ge till världen handlar kvinnans kall mer om att fylla ett rum, ta intryck av känslor och dess omgivning. Diskutera och bryta känslor, ge uttryck för vad hon känner just nu.  Hon är känslor, hon är livet, vinden, ljuset ja till och med gud enligt David Deida.

Bryt med det politiskt korrekta

Återkommande bland samtida inspirationscoacher är att det politiskt korrekta fungerar som ett gift som hindrar oss från att växa. Politiska korrekta normer och värdering fungerar ständigt som en bromskloss. Observera att pk-medlemmarna har ett eget språk, där de oftast själva använder sig falska mantran som ”normer och värderingar”. Detta är en fasad.

PK-samhället gör oss helt enkelt olyckliga och frustrerade. Vi skall agera och vara precis enligt någon mall, som de flesta av oss inte kan identifieras oss med. Inspiratören Matt Cross har ett antal videon på nätet där han behandlar politisk korrekthet som fenomen och varför många relationer går i kras.  Sannolikheten att just du som läser detta upplever en sådan frustration är stor. Men du är inte ensam. Glöm inte det! En av världens absolut största motivaters just nu är Tony Robbins. Han poängterar vikten av att bryta med det politiskt korrekta och istället som människa sätta sina egna reglar; ”sätt dina egna mål, vad känns rätt för dig” och ”det det fokuserar på är det du känner”.

Rekommenderad litteratur och författarna bakom

Nedan finner du litteratur som vi rekommenderar när det kommer till personlig utveckling. Som vi poängterade i början av artikel krävs att man börjar att arbeta med sig själv för att kunna vara en social och positiv människa mot omvärlden, så låt dig inte luras av titlarna.  Även om vissa av titlarna ger sken av rikta sig mot män, är de minst lika nyttiga för kvinnor för att förstå män och vilka fällor vi oftar hamnar i.

Jeffers, Susan USA (1938 – 2012)

Susan Jeffers inriktning låg i barnböcker men det hon kom att bli mest känd för var boken ”Feel the fear and do it anyway”. Jeffers enkla och raka språk gör denna till en självklar bok för oss som har svårt att komma tillskott när vi räds eventuella problem längs vägen. En känsla av igenkänning infinner sig tidvis tätt och råden som ges är klar och enkla vilket gör att man inte behöver läsa den 15 gånger för att applicera knepen. ”Feel the fear and do it anyway” finns att köpa på bl.a. Adlibris och kostar från SEK 103.

Deida, David USA (1958)

David Deida är en sex- och relationsguru som går till djupet med hur vi fungerar som man och kvinna. Vad vi vill ha, vad vi uttrycker, varför och hur vi bättre förstår oss själva är viktiga ingredienser som han ofta återkommer till på föreläsningar och inte minst i sin litteratur. Hans mest kända, ”The way of the superior man”, är i vårt tycke ett mästerverk. Vi hittar många insiktsfulla slutsatser som gör att vi kan förstå varför vi agerar som vi gör. Deida har ett filosofiskt argumenterande språk som kräver tillvänjning. Denna bok är inget man läser några gånger om vi ha resultat. Deida återkommer ofta till att en mans roll är att ge till världen, ge av sig själv, oavsett hur det tas emot av den andra parten. Detta är något som vi direkt kan koppla samman när det kommer till service. Ge mer till kunden än vad hen väntar sig och du har en nöjd kund. (Red. anm.)

Wayne, Corey USA (1970)

Sätt tydliga mål i livet och arbeta ut efter dem, med dessa kommer du att växa och dra till dig människor som vill vara med dig. Corey Wayne kommer ifrån byggsektorn och har haft några större uppdrag som Chef Constructeur. Idag har han avslutat den karriären och fokusera främst på att hjälpa män att hitta sig själva och hitta kärleken i livet. Wayne är mycket framgångsrik i sin karriär som mentor. Hans bok ”How to be a 3% man” (2006) anses som en av de främsta när det kommer till självhjälp rörande relationer och dejting. Boken finns att köpa på amazon.com till priset av $22. Du kan dock få ljudboken gratis om du startar ett gratiskonto på Audible.  Wayne erbjuder personliga konsultationer via Skype till ett pris av $1000/timmen. (Tilltrotts pris, att få en tid är mycket svårt.)

Robbins, Tony USA (1960)

Förutom att hans företag tillsammans omsätter flera miljarder dollar årligen är Tony Robbins en av världens största levande inspiratörer. Han har föreläst för miljoner människor världen över. Hans kändaste är seminarie är ”Meet your destiny” och hålls två gånger per år. 2016 gav Netflix ut en dokumentär (”I am not your Guru”) om Robbins och hans turné. Robbins har svar på det mesta i livet. Kanske är det därför världens mäktigaste och inflytelserikaste personer anlitat honom för vägledning i livet. Robbins har oräkneliga tips hur man skall resonera i livet. Mängden material ifrån Robbins är stor. För att få en bra överblick rekommenderar vi att gå in på Youtube och lyssna på de lite längre klippen som erbjuds där. Det finns bland annat en över 7 timmar lång kollagefilm av framträdanden som han gjort. Robbins magnitud har gjort att han har format många inspiratörer och föreläsare i världen. Corey Wayne och Robert Glover är några av dem.

Robert Glover USA (1958)

Många män förstår inte vad kvinnor verkligen vill ha. I dagens samhälle har vi i modersmjölk fått för oss att man som man skall vara snäll, okomplicerad och göra allt för kvinnan. Detta är vad Dr Robert Glover kallar för Mr Nice Guy. De flesta män hamnar i ”Nice Guy” – fällan och förstår inte sin kvinna. De blir frustrerade och gör sina kvinnor ännu mer frustrerad. Till skillnad ifrån de andra böckerna är denna främst en bok för män. Glover framhäver betydelsen av att ta lätt på saker i livet, det mesta du räds kommer inte att ske; och inte minst träna varje vecka.  Robert Glover har de senaste åren fått se sina royaltyintäkter öka ordentligt då alltfler upptäckt alla de insiktsfulla reflektioner som finns i ”No more Mr. Nice Guy” (2003). Boken hittar du bland annat på Amazon.com och kostar från $10.

Susan Jeffers litteratur David Deida Superior man Corey Wayne How to be a 3% man  Tony Robbins inspiratör  Robert Glover dejting mr nice guy

 

 

 

I del 2 tittar vi närmre på vad personlig utveckling handlar om. Del 2 kan endast läsas för dig som är kund eller medlem. Medlem blir du gratis genom att registrera dig här. (Från och med 31 maj.)